• Danish
  • Norwegian
  • Sweden
Lysdioders fordele i forhold til andre lyskilder  

Af: Civilingeniør Allan Krogh Jensen, AKJ Inventions, www.akji.dk

Lysdioderne stormer frem alle vegne, nu er de ikke længere kun velegnet til dekorations- og hyggelys, men også til belysning. De vil med tiden udkonkurrere alle de eksisterende lyskilder, vi kender i dag.

I denne artikel vil jeg prøve at tydeliggøre dette postulat med kolde fakta. Jeg sammenligner alle de mest almindelige lyskilder, udfra nogle parametre som er relevante for alle forbrugere af kunstig belysning:

Den totale mængde lys en lyskilde udsender måles i lumen (lm). Effektiviteten (lysudbyttet) er den mængde lys lyskilden udsender i forhold til, hvor meget elektrisk energi (W) den bruger. Effektiviteten måles i lm/W.

Lysøkonomi er den mængde lys, lyskilder kan levere i forhold til dens købspris - Det måles i lm/kr. Levetid er den tid, lyskilden kan være tændt ved uafbrudt drift, før dens lysstyrke er faldet til 70 %. Farvetemperatur og farvegengivelse angiver lyskvaliteten.

Glødepæren

gloedepaere

Effektivitet:

6 – 15 lm/W

Lysøkonomi:

6 – 338 lm/kr.

Levetid:

1.000 - 1.500 timer

Farvetemperatur:

2.680 – 2.850 K

Farvegengivelse [Ra-index]:

99

Glødepæren anvendes typisk de steder, hvor lyskvaliteten er vigtig. Som f.eks. lamper i private hjem og arkitektlamper. Kun ca. 3 % af energien omdannes til lys, resten ender som varme. Derfor er levetiden også kort. Fordelene er, at den er billig og, at den giver godt lys.

Halogenpæren

halogenpaere.j

Effektivitet:

12 – 22 lm/W

Lysøkonomi:

6 – 338 lm/kr.

Levetid:

2.000 - 5.000 timer

Farvetemperatur:

3.200 K

Farvegengivelse [Ra-index]:

99

Halogenpærer bruges typisk, hvor der er brug for koncentreret lys. F.eks. spots (12 V / 230V) og projektører (230 V). Halogenpæren er faktisk bedre eller på niveau med glødelampen på de fleste områder.

Dens meget kraftige lys gør dog, at folk stadig foretrækker glødelampen i mange lamper i private hjem, da den giver et mere hyggeligt og afdæmpet lys.

Lysstofrør og lavenergipærer

lysstofroer

Effektivitet:

33 – 89 lm/W

Lysøkonomi:

2 – 116 lm/kr.

Levetid:

10.000 - 16.000 timer

Farvetemperatur:

3.700 - 5.500 K

Farvegengivelse [Ra-index]:

65 - 92

Lysstofrør anvendes alle de steder, hvor der bruges meget lys. Som f.eks. kontorer og fabrikker. Det er fordi, de er væsentlig mere effektive end både glødelamper og halogenpærer.

Lavenergipærer, der i princippet også er lysstofrør med indbygget forkobling, kan anvendes som direkte erstatning for glødepærer og halogenpærer. Problemet for dem begge er dog, at lyskvaliteten er noget dårlige end både glødepærer og halogenpærer.

Natriumlamper

natriumlampe

Effektivitet:

70 – 138 lm/W

Lysøkonomi:

22 – 214 lm/kr.

Levetid:

14.000 - 32.000 timer

Farvetemperatur:

1.700 - 4.000 K

Farvegengivelse [Ra-index]:

0 -30

Natriumlamper, som findes i højtryk og lavtryk versioner, anvendes de steder, hvor lyskvaliteten ikke er vigtig. Som f.eks. gadebelysning. Bortset fra lyskvaliteten er natriumlamper bedre end de før omtalte lyskilder på alle områder.

Lysdioder

lysdiode-20ma

Effektivitet:

50 – 107 lm/W

Lysøkonomi:

2 – 7 lm/kr.

Levetid:

50.000 - 100.000 timer

Farvetemperatur:

3.000 - 20.000 K

Farvegengivelse [Ra-index]:

30 - 99

Lysdioder (LED) tilhører en helt ny gruppe af lyskilder, som går under betegnelsen solid state lighting (faststof belysning). Denne gruppe består indtil videre også af organiske lysdioder (OLED) og polymer lysdioder (PLED).

Fælles for dem alle er, at de i modsætning til de før omtalte lyskilder, ikke laver lys som et biprodukt af varme, men i stedet laver lys direkte ved udsendelse af fotoner. Denne evne giver også lysdioderne deres markant længere levetid.

Lysdioder kan i princippet med fordel erstatte alle de før omtalte lyskilder. Det kræver blot, at de indbygges i specielle apparater således, at de kan omdanne de 230 V fra lysnettet til en for dem brugbar spænding.

Disse apparater, kaldet retrofittings, fås indtil videre både til glødelamper og halogenpærer / spots, og snart også til lysstofrør. (læs om LED lysstofrør )

Eneste problem for disse retrofittings er, at de, pga. lysdiodernes pris, er væsentlig dyrere end de lyskilder, de skal erstatte. Denne forskel bliver dog mindre og mindre fra mdr. til mdr. Lysdioderne bliver stadig billigere og billigere samtidig med, at de bliver mere og mere effektive.

Det er derfor min overbevisning, at glødepærer, halogenpærer, lysstofrør og natriumlamper ikke vil være at finde på markedet om 10 år. Lysdioderne og andre faststof lyskilder vil have overtaget markedet fuldstændigt.

Kilder: