• Danish
  • Norwegian
  • Sweden
LED belysning nedsætter el-forbruget 80%  

En ny teknologi indenfor energibesparende belysning nedbringer el-regningen med 80 % og har 5 gange længere levetid end konventionelle lyskilder. En teknologi, der ikke kun gavner tegnebogen, men også miljøet!


Der er tale om den nyeste teknologi indenfor energibesparende belysning, kaldet LED belysning / diodelys. LED belysning er rent faktisk almindelige spots og pærer med små lysdioder indbygget. Disse små lysdioder er elektroniske komponenter, der udsender strøm når de bliver tilsluttet strøm. Derfor har lysdioder 80 % lavere energiforbrug, minimal varmeudvikling og 5 gange længere levetid end halogenspots og glødepærer, som består af hhv. gas og metaltråd, der skal opvarmes før de kan udsende lys.


Disse lysdioder blev oprindeligt brugt i lommeregnere, cykellygter og til styling af biler og scootere, men bruges i dag i pærer og spots, i de danske hjem som alternativ til halogenspots og glødepære, som har et enormt energiforbrug og varmeudvikling sammenlignet med den nye teknologi.

5 gange længere levetid og 80 % energibesparelse

LED belysning har ligeledes 5 gange længere levetid end tilsvarende konventionel belysning. Herunder kan nævnes, at de halogenspots og glødepærer, som benyttes i utallige danske hjem, skal skiftes i tide og utide. Reelt set vil en LED lyskilde på længere sigt kunne holde til over 10 års konstant drift.


LED belysning diodelys resulterer desuden i 80 % el-besparelse i forhold til tilsvarende konventionel belysning. LED belysning udsender nemlig, i modsætning til konventionelle lyskilder (glødepærer og halogenspots), ikke lys som et biprodukt af varme, men udsender derimod lys direkte, når det bliver udsat for elektricitet. Dette medvirker, at diodelys ikke lider under et højt tab i levetiden på foranledning af denne varmeudvikling.

Minimal varmeudvikling

Da størstedelen af LED belysningens elforbrug går til udsendelse af lys, er det en minimal del af dennes el-forbrug, som udsendes i form af varmestråling. Derved bliver en LED spot kun fingervarm, i modsætning til en konventionel halogenspot, som bliver op mod hele 300 grader varm! Derfor kan LED belysning bruges i nærheden af brandbare materialer som f.eks. stråtag, rockwool eller nedsænkede lofter.

Nedlukning af flere el-kraftværker og enorm nedbringelse af CO2 udslip

På længere sigt kan denne nye teknologi være med til at sikre jordens fremtid, idet LED teknologien har et så minimalt el-forbrug i forhold til konventionelle lyskilder, at denne teknologi på verdensplan kan resultere i en enorm nedbringelse af det globale CO2-udslip.

I USA står belysning alene for hele 22 % af staternes samlede el-forbrug. En konvertering af dennes nuværende belysning, som hovedsagligt består af glødepærer og halogenpærer, til LED belysning vil reelt set kunne resultere i flere hundrede mia. dollars el-besparelse og som følge heraf nedbringelse af CO2-udslippet med mange hundrede mio. cbm. Og i øvrigt nedlukke op til flere miljøskadende el-kraftværker.